Inloggen
Activiteiten
Geschiedenis 


Op 10 oktober 1978 is Hockeyclub HDL opgericht en sinds 1997 beschikken we over een prachtig kunstgras veld. In 2010 heeft de kantine een gedaantewisseling ondergaan en ziet er vrolijk en gezellig uit. Van een handjevol leden is de club uitgegroeid tot een bloeiende vereniging met 260 leden.


Hockeyclub HDL werd opgericht op Tennisclub De Balledonk! Een aantal fanatieke tennissers besloten onder het genot van een glas bier dat het tijd werd voor een eigen hockeyclub. Grote animator was Geert van de Ven, die met een bierviltje in de tenniskantine rondging, waarop de handtekeningen kwamen staan van de oprichters.

Bij gebrek aan eigen veld en faciliteiten werd de eerste 2 jaar gehockeyd bij hockeyclub St. Oedenrode. Intussen werd door het eerste bestuur gewerkt aan een eigen club. 

Dit bestuur bestond uit: Frans van Oorschot (voorzitter), Thea Jansen (secretaris), Tonnie van de Ven (penningmeester), Jan van Liempt (wedstrijdsecretaris) en Leo van Uden (bestuurslid). Later sloten Astrid Rakhorst en John van Tartwijk zich hierbij aan.


Op expeditie naar de Himalaya

We speelden op het sportveld van Gymnasium Bernrode, wat nog altijd ligt naast Basisschool De Bolderik. Het terrein was grotendeels weiland en aan de achterzijde was een enorme fruitboomgaard van de Abdij van Berne waar Norbertijnen actief zijn. 

Op het grasveld zetten we op zaterdagochtend met een ouderwets lijntrek karretje lijnen uit werden met kalkpoeder. Bepaalde periodes van het jaar moesten we eerst een flinke ronde maken om alle molshopen plat te trappen. Hiermee haalden we het Brabants Dagblad,
want onze tegenstander M.O.P. uit Vught liet een ingezonden stuk plaatsen met de titel "Op expeditie naar de Himalaya" oftewel hockeyen in Heeswijk-Dinther op een velden met reuze molshopen...

 

Wedstrijden

Na 5 jaar speelden we voor het eerst tegen een Engels team, dat een toernooi ging spelen in Nederland en als opwarmertje tegenstanders zocht. Met de omroepwagen van de Firma Sigmans uit de Abdijstraat reden we rond en nodigden we dorpsgenoten uit om te komen kijken.

De eerste (vriendschappelijke)  thuiswedstrijd op ons eigen veld achter de abdij speelden de heren in november 1979 tegen een team van Sint Oedenrode en de dames speelden dezelfde dag tegen HTCC uit Eindhoven.

De eerste competitiewedstrijd speelde Heren 1 op zondag 2 september 1979 onder de naam Sint Oedenrode 5 tegen Uden.

Vanaf september 1980 werden onze competitiewedstrijden op ons eigen veld achter de abdij afgewerkt onder onze eigen naam HDL. Er namen toen 2 herenteams, 1 damesteam en 4 jeugdteams deel aan de competitie.

Frans was de enige voorzitter die met een wandelstok liep, die tegelijkertijd diende als zitje. Hij schreef het clublied:

HDL, HDL, dat is onze club, 

we hockeyen zo goed als kan en zingen altijd hup!


Clubgebouw en kunstgrasveld

Op het oude veld hadden we geen clubgebouw, maar maakten we gebruik van een houten barak die als omkleedruimte diende voor de leerlingen van Bernrode.

Toen we eenmaal verhuisd waren naar de huidige locatie, hebben we in eerste instantie gedoucht bij Avesteijn. Later hebben we de oude kantine van Vlijmen afgebroken, naar Heeswijk-Dinther vervoerd en daar weer opgebouwd. En dat allemaal door de leden zelf. Jaren later heeft Marius de Bie (architect) om niet de nieuwe kantine getekend. Met veel vrijwilligers een een paar professionals is deze gebouwd.

Mede dankzij vele sponsoren is in 1997 het kunstgrasveld aangelegd.

Daarna zijn er diverse gesprekken gevoerd met de gemeente omtrent de renovatie van de kleedlokalen (eigendom van de gemeente). De kantine, keuken en kleedlokalen lekten als een zeef! In 2002 ging de kogel door de kerk en werden de kleedlokalen gerenoveerd. De kantine werd door veel inzet van eigen leden en sponsoren gerenoveerd: voorzien van nieuwe isolatie, aanleg centrale verwarming, schilderwerk, nieuwe meubels etc.

Tijdens de winterstop 2010-2011 hebben een aantal enthousiaste leden geklust in de kantine en gezorgd voor gezellig (kleurrijk) meubilair, lampen en een knusse open haard.


Bestuur

Het eerste bestuur heeft aangezeten tot 1983, daarna zijn de volgende voorzitters aangetreden:   


1983 - 1990: Leo van Uden
1990 - 2002: Eric van der Meijden
2002 - 2010: Peter van Mierlo
2010 - 2014: Henry van Zutphen
2014 - nu: Camiel Aarts


In 2008 (30-jarig bestaan) heeft het bestuur een re√ľnie georganiseerd, die goed werd bezocht door oud-leden en leden van het eerste uur, die zelfs uit het buitenland overkwamen.


Stormachtige groei

De club maakt tussen 2007 en 2012 een stormachtige groei door van 169 leden naar 262 leden. Dat is maar liefst 60 %, terwijl hockeyclubs in Zuid-Nederland gemiddeld 17 % groeiden. Vandaar dat we in 2013 een record van 19 teams aan de slag hebben bij Hockeyclub HDL. 

Vooral de inbreng van de vele vrijwilligers (training, kantinedienst, fluiten, materiaalbeheer, begeleiding jeugd, coaches) heeft Hockeyclub HDL gemaakt tot wat deze nu is: een club waar gezelligheid en resultaat hand in hand gaan!Heren 1 uit 1980

Staand vlnr.  Clemens van Helvoirt, Rene v/d Mark, Michiel Bugter, Paul Habets, Roland Luykx, Jef Habets en Twan Haeve.

Zittend vlnr. Jan van Liempt, Cyril Haeve, Roemer Suys en Leo van Uden.


 


Mini's uit 1987

We zien o.a. Anne Katrien v/d Ven, Koen Romijn, Fransje Kuypers, Bas de Laat en Joost van Liempt. 


 


Juniorenkampioenen uit 1989

We zien de leiders Peer v/d Wetering, Bart Gielen en Aart van Eupen met o.a. Rob de Laat, Dennis v.d.Meijden, Ralf v/d Pas, Fransje Kuypers, Jorn van Eupen, Joost van Liempt, Jasper Rietveld, Martijn v/d Heuvel, Freddie Lennings en Lambert Wessels Boer.

 
Contact
Adres Clubhuis
Mixed Hockeyclub HDL
Steen en Stokstraat 1
5473 RN Heeswijk-Dinther
0413 - 29 23 83

Postadres
Mixed Hockeyclub HDL
Heibloemsedijk 14
5473 TC Heeswijk-Dinther
06 - 1549 8558

Social Media

 
Verjaardagen
Fieke van der Heijden